Pret vechi 86.40 Lei   Pret nou  75.00 Lei   Comanda

Omagiu la ceas aniversar

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu? De ce este momentul să căutăm să înţelegem actele sale eroice? Să pătrundem tainele eroismului ei? Să ascultăm ritmul inimii ei şi să încercăm să dezvăluim câte ceva din profunzimea sufletului ei. Dorim să-i preamărim devotamentul, curajul şi jertfa. Pentru noi, dar mai ales pentru tinerele generaţii, este ea, oare, un model?

Ecaterina nu este o eroină de imitat pentru gesturile şi faptele sale, ci pentru tăria ei de caracter, pentru dragostea de ţară, de libertate şi de dreptate, care au însufleţit-o. Fără să-şi dea seama, în felul ei, Ecaterina a fost o vizionară, întrucât a luptat pentru un ideal de unitate şi modernitate, conştientă fiind doar că acest război este drept pentru poporul ei. Dimensiunea tragică a existenţei ei reiese tocmai din voinţa de a-şi depăşi teama lăsând loc îndrăznelii.
În acest an al centenarului, este o datorie să ne amintim cu veneraţie de ea.
Am remarcat căderea în uitare a eroinei noastre naţionale, din ultimul timp, explicată de unii cercetători prin exagerata ei reprezentare în scop propagandistic, ca arhetip al sentimentului patriotic, exaltat demagogic, în perioada comunistă.
Dar ceea ce mi-a declanşat dorinţa de a contribui, chiar dacă modest, la reabilitarea ei în conştiinţa colectivă, a fost interesul manifestat în ultimii ani în occident pentru participarea României la Primul Război Mondial, element ocultat multă vreme de istoricii de aici.
Reînviorarea acestui interes este datorată în special unor istorici militari francezi care s-au aplecat cu precădere asupra conlucrării dintre cele două armate. Astfel, au fost readuse în atenţia specialiştilor câteva nume ilustre din rândul ofiţerilor superiori români, care s-au remarcat în cursul luptelor şi, datorită eroismului cărora, unele dintre evenimente au luat întorsături decisive pentru soarta războiului.
citește integral

Cumpara azi

null

Ecaterina Teodoroiu, Ioana d’Arc a României

75.00 Lei

O carte fascinanta pe care o recomand tuturor pasionatilor de cunoastere. Gina Calagiu, Bucuresti.


Cirstea Dan Florin

Parteneri

Aboneaza-te la canalul de YouTube!

Pentru a vizualiza cele mai recente videoclipuri sau secvenţe din filmul cu acelaşi nume, vă puteţi abona la canalul de YouTube, pe care îl puteţi accesa dând click pe butonul de mai jos. Printre videoclipurile încărcate, veţi putea descoperi recomandări privind noutăţi din domeniul istoriei şi militar.

cover

Ecaterina Teodoroiu

Ioana D’arc a României

Unii oameni s-au dus să moară pentru ca noi să avem o ţară.

Lumea de azi s-a schimbat, dar nu ar trebui să uităm niciodată cum arăta acum doar o sută de ani. Pe vremea când imperii de granit se prăbuşeau în pulbere, curmând milioane de destine în căderea lor. Pe vremea când ”au plecat mulţi români” însemna cu totul altceva decât acum. Pe vremea când ”Înainte băieţi, nu vă lăsaţi!” nu se striga la deschiderea unui mall cu reduceri. Pe vremea când o tânără de 20 de ani se ducea la un altfel de examen eliminatoriu, pe viaţă şi pe moarte. Ca să înţelegem toate acestea, trebuie neapărat să-i cunoaştem pe cei care au învăţat să moară pentru ca noi să învăţăm să trăim. Mai mult decât oricând, acum avem nevoie de eroi adevăraţi. Să ne reamintim de Eroina de la Jiu, într-o inedită perspectivă, semnată Mariana Cojan Negulescu.

Solicita primul capitol!

Vrei să citeşti pasaje din carte pe măsură ce sunt scrise?

Susţine proiectul şi completează formularul de mai jos şi fii printre primii care vor citi fragmente din cartea Ecaterina Teodoroiu – Ioanna d’Arc a României înainte de publicare.

Completează formularul
    Cumpara cartea

    Unii s-au dus să moară pentru ca noi să avem o ţară