Dr. Wargha ENAYATI

Dr. Wargha Enayati s-a născut în Germania şi a crescut în religia familiei, Baha’i. Vine dintr-o familie de origine persană, de medici şi antreprenori. A venit în România în 1983. În 1995 a fondat Centrul Medical Unirea, devenit în 2010 reţeaua de servicii de sănătate „Regina Maria”. Alături de soţia sa, Mitra Enayati, înfiinţează Fundaţia Regina Maria, dedicată acordării de servicii medicale şi educaţie persoanelor fără venituri sau asigurări, dar şi copiilor. Se retrage, în 2015, din acţionariatul reţelei; în 2016 reintră pe piaţa serviciilor medicale, devenind acţionar principal la Intermedicas, companie de concierge medical, şi second opinion la MedicHub, companie de comunicare medicală. În 2017 achiziţionează Viaţa Medicală, intră ca acţionar în Docbook şi Medijobs şi lansează Enayati Medical City, primul centru de specialitate pentru vârstnici. În 2018 aşază totul sub o umbrelă: Enayati Group – „Inovaţie în sănătate pentru o cauză nobilă”.

„Numai acela care, în zilele noastre, îşi consacră viaţa slujirii întregii specii umane este într-adevăr om.”

Mirza Husayn-‘Alí, cunoscut ca Bahá’u’lláh, fondator al credinţei bahá’íe

Am primit cu onoare şi plăcere invitaţia de a fi parte a acestui proiect editorial special şi le mulţumesc pe această cale celor care m-au inclus în cartea de faţă. Nu a fost surprinzătoare pentru mine tema cărţii – mai cu seamă relaţia specială dintre Regina Maria şi Ecaterina Teodoriu, două figuri emblematice ale istoriei –, respectiv participarea României la Primul Război Mondial.

„Vestea abnegaţiei şi umanismului ei ajunge la urechile reprezentanţilor Casei Regale, la Bucureşti, şi aşa se face că Ecaterina va fi chemată acolo de însăşi Regina Maria, în ultima săptămână a lunii octombrie 1916. Relaţia Ecaterinei Teodoroiu cu Casa Regală avea să rămână una puternică şi constantă pe tot parcursul vieţii ei militare. În Memoriu asupra activităţii eroinei Ecaterina Teodoroiu, în Partea a doua a campaniei cu Regimentul 43/58 Infanterie, colonelul Constantin Pomponiu, fost comandant al acestui regiment, îşi aminteşte: «Lunar se ducea la Palatul Regal unde se prezenta M.S. Regina şi de unde i se dădea suma de lei 400; aceşti bani nu-i cheltuia pentru ea, decât foarte puţin, fiind şi foarte sobră, ajuta soldaţii, ridicându-le traiul cu ce se putea cumpăra în acele timpuri».”

Mi-am asumat acum 35 de ani misiunea vieţii, aceea de a o face cunoscută pe Regina Maria în toată frumuseţea ei umană şi spirituală, iar acest episod inedit din viaţa Reginei-Soldat, puţin cunoscut de publicul larg, alături de relaţia apropiată cu Ecaterina Teodoroiu, are nevoie să fie promovat cum se cuvine.

Pentru mine, credinţa a fost motivul pentru care am venit in România, iar viaţa şi activitatea Reginei Maria au reprezentat un model personal. Excelenţa cu care Majestatea Sa şi-a dedicat viaţa poporului român mi-a fost sursă de inspiraţie şi motivaţie în tot ceea ce am întreprins. A fost primul mare cap încoronat care a îmbrăţişat credinţa Baha’i, motivul venirii mele în România, şi îngerul care m-a vegheat în toţi aceşti ani, cel care m-a împins să dau din ce în ce mai mult comunităţii românilor.

Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria este forma prin care încerc să dau înapoi oamenilor mai puţin norocoşi din ceea ce viaţa şi credinţa m-a binecuvântat să am. Cred că faptele vorbesc mai bine decât mii de cuvinte, dar, în acelaşi timp, mii şi mii de cuvinte dacă s-ar scrie despre Maiestatea Sa, Regina-Soldat a României, tot nu ar fi suficiente: la fel se poate spune şi faţă de această eroină a istoriei României, Ecaterina Teodoroiu.